Slow City (Cittaslow) akımı, 1980'lerin sonunda İtalya'da başlamış olan, modern yaşamın hızına ve çevresel sorunlara karşı doğmuş, yerel kültürü, sürdürülebilirliği ve insan odaklı yaşamı savunan bir harekettir. Bu akım, şehirlerin yavaş, bilinçli ve çevre dostu bir şekilde gelişmesini hedeflerken, yerel üretime, kültürel mirasa ve toplumsal dayanışmaya önem verir. Slow City'ler, aşırı kentleşmeyi önleyerek, sakin ve sağlıklı bir yaşam tarzı sunar; teknoloji ve çevreyi uyumlu şekilde kullanarak şehir yaşamında denge sağlar.
Blum’un Slow Food Yolculuğu: Geçmişten Bugüne
İlk günden bu yana doğallık, sürdürülebilirlik ve yerel üretimi temel alan bir vizyonla yola çıktık. Menümüzde yer alan ve patent süreci devam eden Blum Keçiboynuzlu Latte, Antep fıstığı kreması ve taze fıstık parçacıklarıyla harmanlanmış özel bir cappuccino olarak sporseverlerden gurmelere kadar geniş bir kitleyi kendine hayran bırakan Pistacchino gibi reçetelerimizle hem doğallığın hem de yerelliği ve özgünliğe dikkat çekmek istiyoruz.
Rafine şeker yerine doğal tatlandırıcılar kullanarak geliştirdiğmizi imza yiyecek ve içecekler ve glutensiz, vegan seçeneklerle, müşterilere sağlıklı ve lezzetli deneyimler sunuyoruz. Aynı zamanda mevsiminde alınan taze sebzelerle hazırladığımız glutensiz kiş, börek ve tatlılar, yerel üretimden gelen saf tatları menüye taşıyoruz.
Slow Food Felsefesi: Blum’da Doğallığın ve Yerel Üretimin Önemi
Blum Coffee House olarak, ürünlerimizin büyük bir kısmını Türkiye’nin nadide çiftliklerinden ve doğrudan organik üreticilerden temin ediyoruz. Blum; Kuka Çiftlik ve Rani Çiftliği gibi yerli üreticilerden, peynir, antep fıstığı ve meyve/ sebzeye kadar birçok ürünü doğrudan, mevsiminde ve doğal koşullarda temin ediyor. Blum felsefesi , Kaz Dağları’ndaki değirmenlerden elde edilen atalık buğday unu kullanarak, tarladan sofraya bir yolculuğu teşvik ediyor. Bu, Slow Food hareketinin en temel ilkelerinden biri olan mevsimsel ve yerel üretimle birebir örtüşüyor. Bu uygulama, yerel ekonomiyi desteklemenin yanı sıra ürünlerin taze ve doğal olmasını da sağlıyor.
Blum'un Ekolojik Market Projesini Bir Adım Daha İleriye Taşıyor
Slow Food felsefesi ile Blum Ekolojik Dükkan projesini bir adım daha ileriye taşıyoruz. Blum dükkanda, sürdürülebilir tarımla üretilmiş, yerel ve organik ürünlerin yanısıra, yerel kadın zanaatkarlar tarafından üretilmiş el örgüsü bez bebekler, el yapımı mumlar, organik kumaş çantalar ve sürdürülebilir tekstil ürünleri, el yapımı defterler, doğal malzemelerden kalemler ve günlük yazma setleri, örgü kitleri sunarak kadın üreticiler ile yerel zanaatkarları ve tasarımcıları destekliyor.
Slow Food felsefesi sadece yavaş ve bilinçli yemek yemeyi değil, aynı zamanda zihinsel rahatlamayı da içerir. Yazı yazmak, örgü örmek ve zanaat işleri bu anlamda Slow Food Market’te önemli bir yer tutuyor.
Yakın zamanda yaratıcı ve eğlenceli aktiviteleri düzenleyeceğimiz bir alan yaratmayı planlıyoruz. Mevsimsel ve yerel malzemelerle sağlıklı yemek tariflerini öğreteceğimiz slowfood felsefesinin birebir deneyimleme fırsatı sunacak yemek atölyeleri, hem eğlenceli bir hobi kazandıracak hem de yerel üreticilere destek sağlayacak yerel üreticiler ve sanatçılarla birlikte Zanaat ve El Sanatları Atölyeleri, misafirlerin gıdaların yetiştirildiği doğayı keşfetme ve çiftçilik sürecini yakından görme şansını elde edecekleri Tarla Gezileri gibi aktiviteler planlıyoruz.
Sürdürülebilirlik ve Çevreye Duyarlılık
Blum Coffee House olarak iş yapma biçimlerimizde ve tüm projelerimizde doğaya ve çevreye olan duyarlılığa ve sürdürülebilirliğe dikkat çekiyoruz. Greenpeace'in Plastiksiz Denizler Hareketi'ne destek vererek, plastik kullanımını minimuma indirerek sürdürülebilir bir yaşamı teşvik ediyoruz. Plastik çatal, bıçak ve pipet yerine huş ağacından üretilen gereçler ve buğday sapı pipetler kullanıyoruz. Kraft kağıt ve geri dönüştürülmüş ambalajlar tercih ederek, plastik kullanımını tamamen ortadan kaldırma hedefi öne çıkıyor. Ayrıca termosta kahve alma uygulaması ile misafirlerimize indirim sunarak tek kullanımlık bardakların kullanımını azaltmaya yönelik teşvikler yapıyoruz.
Blum’un Vizyonu: Sağlıklı ve Bilinçli Tüketim
Geleceğe yönelik olarak yavaş yaşam ve bilinçli tüketim felsefesini daha geniş kitlelere yaymayı amaçlıyor, Ürünlerimizde hem lezzeti hem de sağlığı bir araya getirerek, misafirlerimize keyifli ve sürdürülebilir bir yaşamın kapılarını açıyaçmayı hedefliyoruz. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının ve bilinçli tüketimin, toplum sağlığı açısından da büyük bir dönüşüm yaratacağına inanıyoruz.
Slow Food ve Slow Living akımlarını sadece bir yaşam tarzı olarak değil, bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Blum’un kapısından içeri adım atan herkes, doğayı ve yerel üretimi koruma, yavaşlamayı hatırlama ve bu dünyada daha bilinçli bir iz bırakma fırsatı buluyor.
Blum Coffee House: Lezzet, sürdürülebilirlik ve yavaş yaşamın buluştuğu nokta.
Dekorasyonumuz, Slow City felsefesini tam anlamıyla yansıtan doğal ve sıcak bir atmosfere sahip. Ahşap ağırlıklı mobilyalar, geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış dekoratif ürünler ve doğadan ilham alan bitki örtüsüyle iç mekan, sakinlik ve doğallık hissini ön plana çıkarıyor. Mekanın her köşesinde yer alan el yapımı aksesuarlar ve yerel zanaatkarların ürettiği objeler, Blum’un yavaş yaşam ve yerel üretime olan bağlılığını vurguluyor. Ayrıca doğal ışıklandırma, huzurlu renk paleti ve sakin bir ambiyans, misafirlere yavaşlamayı ve anın tadını çıkarmayı hatırlatıyor.
Slow Food ve Slow City felsefesini dekorasyonumuzdan menümüze kadar her alanda yaşatırken, misafilerimizin keyif alabileceği el yapımı defterler, örgü kitleri gibi ürünler de Slow Food akımının yavaş, sabırlı ve emeği takdir eden doğasını yansıtıyor.